Hoe het begon

Het begon natuurlijk in augustus 1982 toen ik de dansschool opende met een heel groot Openingsbal in Zalen Schaaf. Ik had al vanaf mijn 19e lesgegeven bij Hub Adema en toen kwam de mogelijkheid om zelfstandig een school te gaan beginnen. Spannend was het, maar wie had 1000 bezoekers verwacht op het Openingsbal? Waarschijnlijk kwam dat ook omdat ik een Rock & Roll show-team uit Amsterdam had uitgenodigd en vanaf dat jaar leerde Leeuwarden de echte swing uit de jaren ‘50

Meteen waren er veel leerlingen en ik zat in mijn laatste jaar van de ALO, de Academie voor Lichamelijke Opvoeding, het was dus heel druk, maar alles lukte. Ik studeerde af als gymnastiekleraar, kreeg meteen een baan erbij, kortom het eerste jaar was een rollercoaster, maar alles stond. Zeg maar een hoogtepunten-jaar.

Omdat ik mijn leerlingen ook aan wedstrijden wilde laten meedoen was de verrassing dan ook heel groot dat Dirk Dijkstra en Marieke van Winkelen mijn eerste paar was dat Nederlands kampioen werd bij de beginnende scholieren.

De Rock & Roll was helemaal mijn ding en we gingen dan ook meedoen aan grote (inter-)nationale toernooien met als hoogtepunt ieder jaar met de bus naar Studio 4 in Lyon/Frankrijk. Ons R&R show-team was zo populair dat er vaak twee keer in een weekend werd opgetreden en deelname in Zürich/Zwitserland leverde een vierde plaats op het EK op.
In het noorden van Nederland was behoefte aan een regionale wedstrijdbond en in 1984 werd door mij en een paar collega’s de Dans Vereniging Noord, de DaVeNo, opgericht. Met plezier kijk ik terug op 15 jaar bestuurswerk, waarvan 5 jaar als voorzitter.
Ik was dan ook vereerd dat ik zitting mocht nemen in het bestuur van de IDO, de Internationale Dans Organisatie. Door deze bestuurswerkzaamheden werd ik tevens voorzitter van de Nederlandse Boogiewoogie Associatie, president van de internationale R&R bond en daarnaast een hoogtepunt voor mij als bestuurder was het zorgen voor het samengaan tussen de NRRA en NBWA, welke geplaatst werd onder auspiciën van het NOC/NSF
Mijn eerste grote (inter-)nationale danstoernooi wat ik organiseerde was de Grote Prijs van Leeuwarden met top-dansparen Latin American uit de gehele wereld. Daarbij aanwezig de Burgemeester en de top van AEGON. Maar hoogtepunten waren ook de shows op Kerstgala’s van o.a. wereldkampioenen Ballroom Erling Langstet en Anita Nagren uit Noorwegen.
Als jurylid was voor mij tevens een hoogtepunt het jureren van het WK in Luzern/Zwitserland voor meer dan 5000 toeschouwers en live op RTL met open jurering. Jureren vind ik heel leuk maar presenteren zit toch wat meer in mijn bloed en kijk dan ook met plezier terug aan de presentatie van meerdere (Noord-)Nederlandse kampioenschappen, met natuurlijk als hoogtepunt het presenteren van het WK Rock & Roll in 4 verschillende talen.
Omdat ik toen al zei dat dansles meer moet zijn dan dansen alleen, organiseerde ik voor iedere belangstellende vanaf 1995 vijftien keer, in alle zalen van de Stadsschouwburg de Harmonie het “Lentebal”, met meer dan 2000 bezoekers en wat waren mijn ouders trots.
Mijn vader zat iedere zaterdag bij de sociëteit van de jeugd bij de deur en was mijn grootste fan. Een dieptepunt, maar toch ook een hoogtepunt, was de minuut stilte voor de opening van het Lentebal 2001, ter nagedachtenis van mijn vader die de dag ervoor was overleden.

Mijn passie ligt bij het organiseren van allerlei activiteiten, ook binnen de dansschool, bijvoorbeeld de eerste “Idols” contest met als jurylid Jacques d‘Ancona. Geweldig was dat. Maar ook dat we de winnaars van “Dancing with the stars” in huis hadden, nl. Jim Bakkum en Julie Fryer was een hoogtepunt. En natuurlijk alle thema-feesten zoals Après-ski, Tropical night , Bal Masqué etc. Maar ook 5 jaar lang het Nieuwjaars Thé-dansant in de Harmonie. En niet te vergeten de Flashmob op de Nieuwestad in 2011.

Tevens een hoogtepunt was het 25-jarig bestaan van de dansschool waarbij, heel verrassend, mijn vrouw Nienke de organisatie en presentatie overnam in de grote zaal van de Harmonie en ik werd verblijd met de zilveren speld van verdienste van de Nederlandse Vereniging van Dansleraren.

En zo gaat de tijd door en door en dan het Kerstbal 2012 in Muziekcentrum Schaaf, plotseling allemaal oud-leerlingen en de burgemeester. Ik werd geëerd met het Gouden Leeuwtje van Leeuwarden voor mijn verdienste voor de stad. Best emotioneel was dat.
Daarnaast een prachtig boek met alle foto’s en krantenartikelen van 30 jaar Saco Velt.

Het winnen van het landelijke project “Mag ik deze dans van u?”, een project om 60- plussers weer te laten dansen. Uit de meer dan 300 projecten kwamen wij als beste uit de bus en mochten wij in Utrecht de Award ontvangen.

En natuurlijk de afgelopen jaren, dit seizoen voor de twaalfde keer, de finale van de “Saco Velt Bokaal”, een danswedstrijd voor alle basisschool-leerlingen uit de gemeente Leeuwarden. Prachtig om de jonge jeugd zo te zien.

Dit jaar alweer voor de zesde keer met 80 leerlingen, ter introductie van het nieuwe dansseizoen, op danskamp in Appelscha.

Steeds vaker gaan we samenwerking aan met meerdere bedrijven. Denk hierbij aan de NDC Mediagroep, Catering Onder de Luifel, van Loon Accountancy.